Látnivalók, programlehetőségek

A környék változatos programlehetőségeket kínál a hozzánk látogató vendégeknek. Az alábbiakban ezekből adunk ízelítőt.

Szikszai Edit helytörténeti kiállítás - Őriszentpéter

Az őriszenpéteri születésű Szikszay Edit tanárnő által létrehozott, csaknem ezer darabos közgyűjtemény a Művelődési Ház emeleti részén kapott helyet. Az állandó kiállítás megőrzi az utókornak az Őrség szellemi értékeit, bemutatja a népi kultúra tárgyait.

Árpádkori templom - Őriszentpéter

A Templomszeren álló román stílusú templom a 13. században épült. Különösen figyelemre méltó bélletes kapuzata. A templomot valaha díszítő freskók nagy része elpusztult, csupán a déli külső falon található néhány töredék. A középkorban erődítményül is szolgált, sánccal és mély árokkal vették körül, melynek nyomai ma is jól látszanak.

Skanzen /falumúzeum/ - Szalafő

A Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes épületein, berendezési tárgyain keresztül megismerkedhetünk a tájegység hagyományos népi építészetével, és bepillanthatunk az egykori őrségi emberek mindennapjaiba.

Vadászati kiállítás - Magyarszombatfa

Az Őrség élővilágát, a vadászat és a természet kapcsolatát mutatja be a Gömbös Mátyás által létrehozott állandó kiállítás, melynek anyagában megtalálhatóak a kapitális szarvasagancsok és vadkanagyarak, a nem megfelelő genetikai tulajdonságaik miatt elejtett trófeás vadak, de a tulajdonos messze vidékeken, Afrikában szerzett vadász-zsákmányai is.

Fazekasház - Magyarszombatfa

A 19. századi, három helyiségből álló népi műemlék lakóház állandó kiállításán a hagyományos paraszti élet bútorait, használati tárgyait, valamint a fazekasok munkaeszközeit és a boglyakemencét is megtekinthetjük.

Szentháromság templom - Velemér

A 13. századból származó veleméri Szentháromság templom belső terének értékei a bibliai jeleneteket és magyar szenteket ábrázoló, gyönyörű gótikus freskók. A fénytemplom érdekessége, hogy egyházi ünnep alkalmával a nap az aktuális freskót világítja meg.

Túrázás szakvezetéssel

A vadregényes erdők, színpompás virágos rétek, régi porták, elhagyott temetők és templomromok világa várja a kirándulókat. A térség felfedezését segítik az elmúlt években kialakított tanösvények, a hozzájuk kapcsolódó információs táblarendszer, valamint a Nemzeti Park által szervezett rendszeres túrák.

Fürdőzés, horgászat

A környéken fürdésre és horgászatra alkalmas festői szépségű tavak is találhatók: Bajánsenyei tó, Vadása-tó (Hegyhátszentjakab), Hársas-tó (Szentgotthárd, Máriaújfalu), Borostyán-tó (Zalalövőnél).

Lovaglás, szekerezés

Dobokay Péter családias hangulatú lovasudvarában szeretettel várnak minden vendéget, gyakorlott és kezdő lovasokat, nyugodt, barátságos lovakkal, melyekkel a varázslatos őrségi tájak is bebarangolhatók. Futószárazás, tereplovaglás, kocsikázás, napos túra.

Fazekasság, korongozás, kópickötés, szövés

Az Őrségben megtekinthetők és kipróbálhatók az olyan hagyományos népi mesterségek, mint a kosárfonás, kópickötés, valamint természetesen - az itt fellelhető jó minőségű alapanyagnak köszönhetően nagy múlttal rendelkező - fazekasság (gerencsérség).

Kecskesajt Manufaktúra - Magyarszombatfa

A közeli Kecskesajt Manufaktúra ínyencségeit nem csak megvásárolhatjuk, de akár meg is nézhetjük a készítés folyamatát.

Tökmagolajütés - Szalafő

Szalafőn, a Batha és a Jakosa portákon a látogatók megismerhetik a híres őrségi tökmagolajt, és betekintést nyerhetnek a készítés folyamatába is.

Események, rendezvények

Az Őrségben egész éven át számtalan turisztikai rendezvény, fesztivál kerül megrendezésre. A legjelentősebbek a következők:

Májusfaállítás, "Babosnap" - Szalafő, Április

A fiatalság tavaszi örömünnepe május elseje, a májusfa állításának ideje, melynek hagyománya az Őrség falvaiban máig fenn maradt. Szalafőn néhány éve a májusfa állítás hétvégéjét babos ételek kóstolójával színesítik, melyre szeretettel várják a távolabbról érkezőket is.

Virágzás Napjai - Május

A minden évben, Pünkösdkor megrendezésre kerülő összművészeti fesztivál programjában a színvonalas művészeti produkciók mellett gondolatkeltő, ismeretterjesztő előadások is szerepelnek.

Őrségi Vásár - Őriszentpéter, Június

Az Őrség legnagyobb és legismertebb eseménye, mely több mint 30 éve vonzza a látogatókat kirakodóvásárral, kulturális, folklór- és szórakoztató programokkal.

Fazekastalálkozó - Magyarszombatfa, Július

A nagy múltra visszatekintő fazekas-hagyományokkal rendelkező faluban évente megrendezésre kerülő esemény romániai, ausztriai, szlovén és a helyi mesteremberek részvételével, szakmai programokkal, kirakodóvásárral, kézműves bemutatókkal és foglalkozásokkal.

Völgyhídi Vásár - Nagyrákos, Július

Kezdetben a falu központja mellett átívelő vasúti völgyhíd lábánál, néhány éve a gyönyörűen kicsinosított tájház környékén rendezett vásár, kézművesportékákkal, bemutatókkal, kulturális programokkal. A második napon hagyományos falusi búcsú-hangulattal.

Hétrétország - Augusztus

A tíz napon át zajló fesztivál programja bővelkedik zenei, színházi, irodalmi és filmes eseményekben. A Nyitott Porták hálózata pedig a rendezvény ideje alatt a falusi tanyák, és a kézművesek műhelyeinek világába enged betekintést.

Tökfesztivál - Őriszentpéter, Szeptember utolsó hétvégéje

Őszi vásári hangulat a tök jegyében. Tökös ételek, tökfaragó verseny, tökkirály-választás, humoros vetélkedők, népzene, kulturális programok.